De-a lungul timpului, am auzit tot felul de speculatii legate de racirea adiabatica. Ca nu face fata. Ca o sa cresca umiditatea in hala. Ca nu este buna decat cel mult pentru aportul de aer proaspat. Ca nu poate scadea temperatura cu mai mult de 5 grade. In general, pareri venite fie de la specialisti in „de toate”, care din nefericire, nu ne lipsesc, fie, tot din nefericire, de la clienti care au apelat la solutii „mai ieftine” precum racitoarele adiabatice mobile sau instalatori fara experienta.
Stim ca este greu de crezut ca o tehnica de racire care foloseste niste apa de la retea sa poata fi atat de eficienta in racirea unei hale industriale cu sarcina termica foarte mare. Fara freon si fara compresor. Ecologic si sustenabil. Si pe deasupra, cu niste consumuri energetice infime fata de instalatiile bazate pe freon. Asa cum am mentionat intr-un articol anterior, nici noi nu am crezut la inceput. Pana am inceput sa o punem in practica si sa invatam din ce in ce mai multe despre ea. Acum, dupa sute de mii de metri patrati de hale industriale racite cu Breezair, stim cu precizie unde, cum si daca se poate utiliza. Si ce rezultate putem obtine daca este aplicata corect, in orice aplicatie industriala. Si in foarte rarele cazuri in care Breezair si-ar atinge limitele, vom putea cu Climate Wizard, un adevarat game changer in lumea racirii.
7 Iulie 2025, Bucuresti. 41,7°C afara, 23,3°C in interior. Fabrica TUBORG.
Temperatura aerului in aceasta zi a atins valoarea critica de 42°C ziua și s-a mentinut la peste 28°C peste noapte! (In aceste conditii de temperatura exterioara, incercati sa va imaginati la ce temperaturi sunt nevoiti uneori sa lucreze oamenii in halele industriale, mai ales acolo unde sunt procese de productie exoterme.)
In aceasta zi in care canicula a atins cote alarmante, pe langa mesajele ROAlert, am primit un mesaj de la directorul tehnic al fabricii de bere TUBORG din Bucuresti, cu cateva imagini cu valori de temperatura masurate in exteriorul si in interiorul halelor de productie in care proiectasem o instalatie de racire adiabatica la inceputul anului. Pentru noi, gestul a insemnat mai mult decat un simplu feedback si ii multumim inca o data pentru asta si pentru acordul de a scrie acest articol. A mai mentionat ca in hala era mai confortabil decat in biroul dumnealui, dotat cu aer conditionat. Cel mai probabil ca a contat nu numai temperatura dar si aerul proaspat pompat permanent de unitatile Breezair.
Interpretarea rezultatelor.
Ca sa intelegem mai bine ce eficienta energetica au atins unitatile adiabatice Breezair in instalatia de la Tuborg, va rog sa retineti ca racirea adiabatica lucreaza exclusiv cu aer proaspat de afara!
Pentru a obtine o temperatura de 23.3°C in hala, unitatile Breezair au luat fiecare cate 10.000 mc/h de aer de la 42°C de afara (probabil si mai mult de pe acoperisul halei), pe care l-au racit pana la temperaturi in jurul valorii de 20°C! Asta inseamna ca au atins un Δt de 22°C! Cu un consum energetic de pana in 1.5 kWh/unitate Breezair, instalatia noastra a avut un COP (EER) de peste 40!
De 10 ori mai eficient energetic decat o pompa de caldura!
Context.
In general, pentru industria de beverage, in conditii de umiditate ridicata din spatiile de productie, o instalatie de racire conventionala, bazata pe freon, ar fi o alegere nepotrivita si complet ineficienta atat ca solutie tehnica cat si din perspectiva costurilor operationale. O instalatie bazata pe freon ar sta mai tot timpul in condensare, consumand inutil energie fara sa produca efect de racire in etapa de dezumidificare a aerului.
In aceste conditii, racirea adiabatica este solutia salvatoare, pentru ca, spre deosebire de instalatiile bazate pe freon, calculate pentru a invinge sarcina termica a halei, tehnica adiabatica se bazeaza pe conceptul de „hot air displacement”, care presupune eliberarea cat mai rapida si eficienta a paturii de aer cald care se acumuleaza in partea superioara a halei si injectia din exterior a unei cantitati echivalente de aer de compensare, racit.
Instalatia de la Tuborg a fost realizata cu 45 de unități Breezair TBS 580 Supercool, acoperind o suprafata totala de 6300 de sectii de productie. Aerul cald este evacuat eficient cu o instalatie de evacuare mecanica cu debite sincronizate.

Galerie de imagini





