Maspex este una dintre cele mai mari companii din Europa Centrală și de Est pe segmentul produselor alimentare și deţinătorul cunoscutelor branduri precum: Tymbark, Tedi, Bucovina, Nestea, Ciao, Figo, Tiger, Alcalia, La Festa, Salatini, Rollini d’Oro, Arnos, Vălenii de Munte, Zubrowka.
In România, compania deține câteva centre de productie ultramoderne, unul din cele mai importante fiind cel din Vălenii de Munte, Prahova.
În ultimii ani, Maspex a fost puternic implicată în implementarea de soluții cu impact direct în reducerea amprentei de carbon și reducere a consumurilor energetice în unitațile lor de producție
Tema de proiectare
Una din cele mai mari provocari din industria alimentara si in mod special in cea a productiei de bauturi alcoolice si non alcoolice (industria de beverage), este ca mediul de lucru din spatiile de productie este afectat nu numai de temperaturi dar si de umiditate foarte ridicata.
Racirea unui astfel de mediu, pentru o instalatie conventionala bazata pe tehnica freonului, devine foarte dificila deoarece va trebui mai intai sa produca condensarea masiva a apei prezente in aer pentru a obtine ulterior scaderea temperaturii. Cea mai mare parte a consumului energetic a unei instalatii conventionale s-ar duce in directia condensarii.
Pentru industria de beverage, in conditiile in care nivelul de umiditate din spatiile de productie este ridicat, o instalatie de racire conventionala, bazata pe freon, ar fi o alegere nepotrivita si complet ineficienta atat ca solutie tehnica cat si din perspectiva costurior operationale.
Solutia tehnica propusa
Specialistii tehnici de la Maspex au intuit bine acest aspect si după un studiu aprofundat al soluțiilor tehnice posibile pentru climatizarea halelor de producție, au ales in final RĂCIREA ADIABATICĂ!
Spre deosebire de instalatiile conventionale care sunt calculate in asa fel incat sa invinga sarcina termica a halei, tehnica adiabatica se bazeaza pe conceptul de „hot air displacement”.
Conceptul presupune:
- eliberarea cat mai rapida si eficienta a paturii de aer cald care se acumuleaza in partea superioara a halei si
- injectia din exterior a unei cantitati echivalente de aer proaspat si racit.
De multe ori, aerul exterior are suficient potential de racire, fara a fi necesara o racire suplimentara a acestuia. Acest potential este gratuit si este cunoscut sub numele de „free cooling”.
Cand temperaturile exterioare cresc, sistemul de racire adiabatica va trece automat in „racire” folosindu- se de un proces de racire naturala, bazat pe evaporarea fortata a unei cantitati de apa. Energia necesara evaporarii apei este preluata de la aer, sub forma de caldura latenta de vaporizare. Apa se evapora iar aerul se raceste brusc!
Pentru aplicatii industriale in general, dar in mod special in cele cu sarcini termice mari sau umiditati ridicate precum cea de la Maspex, racirea adiabatica este de departe cea mai eficienta solutie tehnica posibila.
…Si rezultatul
O instalație ”spot cooling” formată din 8 unități Breezair TBS 580 Supercool va furniza aerul rece si proaspăt in una din zonele de producție unde temperaturile atinse pe timpul verii atingeau valori foarte ridicate.
Iată cum o sarcină termică impresionanta poate fi invinsă de o tehnică ce foloseste in mod inteligent un fenomen natural de evaporare a apei, cu un consum energetic de doar 14 kWh!
Și poate cel mai important, o instalație care va asigura și aerul proaspăt atât de necesar oamenilor din hala de producție. Și slavă Domnului, la Vălenii de Munte chiar avem aer proaspăt!

Galerie de imagini






