Asigurarea unei temperaturi de lucru confortabile, mai ales pe timpul verii cand temperaturile sunt extrem de ridicate in halele industriale, poate fi o adevarata provocare.
Halele industriale, prin natura lor, au cateva particularitati specifice cum ar fi: aporturi de caldura, deseori semnificative, provenind de obicei chiar de la utilajele folosite in activitatea de productie, pierderi de caldura prin pereti si acoperisuri, efectul de sera produs de luminatoare, aporturi de caldura prin usile de acces de dimensiuni mari, stratificarea termica pe verticala, etc.
A fost cu siguranta o provocare si pentru fabrica de bere Heineken din Sevilla, care a resimtit efectele impactului negativ al temperaturilor ridicate in spatiile de productie de peste 25.000 de metri patrati.
Temperaturile interioare ce depaseau frecvent 38°C, afectau puternic atat productivitatea angajatilor cat si fluxul tehnologic.
Disconfortul termic accentuat de căldura generata de echipamentele implicate în producție facea ca mulți dintre angajati sa părăsească zona de producție pentru câteva zeci de minute pentru a se reîmprospăta.
Situata pe locul 4 in lume in topul producatorilor de bere, Heineken a luat in calcul diverse solutii de racire a aerului in zona de productie, de la instalatiile conventionale precum centralele de tratare cu baterii racite cu apa, chillere, rooftop-uri pana la instalatii cu racire adiabatica.
Un aspect primordial a fost consumul energetic al instalatiei de racire a aerului, dar si aportul de aer proaspat pentru angajati.
Tema de proiectare
Una din cele mai mari provocari din industria alimentara si in mod special in cea a productiei de bauturi alcoolice si non alcoolice (industria de beverage), este ca mediul de lucru din spatiile de productie este afectat nu numai de temperaturi dar si de umiditate foarte ridicata.

Spre deosebire de instalatiile conventionale care sunt calculate in asa fel incat sa invinga sarcina termica a halei, tehnica adiabatica se bazeaza pe conceptul de „hot air displacement”.
Conceptul presupune:
- eliberarea cat mai rapida si eficienta a paturii de aer cald care se acumuleaza in partea superioara a halei si
- injectia din exterior a unei cantitati echivalente de aer proaspat si racit.
De multe ori, aerul exterior are suficient potential de racire, fara a fi necesara o racire suplimentara a acestuia. Acest potential este gratuit si este cunoscut sub numele de „free cooling”.
Cand temperaturile exterioare cresc, sistemul de racire adiabatica va trece automat in „racire” folosindu- se de un proces de racire naturala, bazat pe evaporarea fortata a unei cantitati de apa. Energia necesara evaporarii apei este preluata de la aer, sun forma de caldura latenta de vaporizare. Apa se evapora iar aerul se raceste brusc!
Dupa un studiu amanuntit, decizia de a alege solutia de racire oferita de Breezair a fost luata fara ezitare.
Pentru asigurarea confortului termic, au fost instalate 105 unitati de racire Breezair TBA 550, cu care s-a reusit reducerea temperaturilor de la 38-40°C la 25-26°C.
Instalatia de racire aleasa de Heineken pentru fabrica lor din Sevilla este un exemplu tipic unde se poate dovedi eficiența și fiabilitatea solutiei de răcire Breezair, care arata ca poate asigura atat confortul angajatilor cat si economii considerabile de energie și costuri reduse pentru companie.

Galerie de imagini


